Pověst o zlatém pokladu z Louštína - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 26. duben 2024 | Svátek má Oto

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Pověst o zlatém pokladu z Louštína

Mýty a legendy Rakovnicka

Podle jedné verze děvečky, podle další lesní dělníci nalezli v kořenech starého stromu pod Louštínem zlaté a stříbrné mince - pravěký poklad. Pověst o kameni loupežníka Babinského. Pověst o starém dubu.

Datum 08. 06. 2011 Autor Rakovnicko

Pověst o zlatém pokladu z Louštína
Stalo se v roce 1830, kdy děvečky (verzi s lesními dělníky najdete níže) hrabaly na Louštíně stelivo a přitom objevily v kořenech starého stromu zlatý a stříbrný poklad. Jednalo se o celkem 694 mincí ve zlatě a stříbře. Pravděpodobně šlo o pravěký poklad, snad keltský z doby, kdy na západní straně vrchu Louštín bylo zbudováno pravěké hradiště.
 
Z neznalosti se poklad přisuzoval loupeživé tlupě Babinského. Souvisí to s pověstí "Babinského kamene", který leží nedaleko vrchu Louštín a v minulosti byl právě kvůli hledání dalších pokladů místními usedlíky mnohokrát bez úspěchu podkopán. Pověst o pokladu také souvisí s pověstí, jak slavný loupežník Babinský babkám, které chodily s nůšemi chrastí a odpočívaly na kameni, dával cvočky a babky si na ně i s nákladem sedly. Za velkého naříkání pak pokračovaly domů. Babinský se jim za stromem smál a když vylezl z úkrytu, vždy babky odměnil drobnými mincemi. 
 

Pověst: Babinského kámen - úplná verze

Bylo to v roce 1830, kdy dělníci z dvora třtického hrabali stelivo v lese pod Louštínem a našli v úkrytu pod jedním bukem nádobu se zlatými a stříbrnými mincemi. Furstenberský správce v Krušovicích vše spočítal a zaznamenal 694 mincí ve zlatě a stříbře. Usoudilo se, že to ten lotr Babinský, který se v kraji pohybuje, schoval lup a čeká, jak dopadne soud s jeho společníkem v Rakovníku. Ten však byl sťat za kruté loupeže. Nález mincí podnítil chudé poddané k hledání dalších pokladů skrytých pod kameny. Ten největší se nazývá „Babinského kámen“ několikrát podkopaný hledači pokladů.
 
Pověst o něm praví, že když babky chodily s nůší chrastí, na kameni odpočívaly.  Aby si Babinský ukrátil chvíli, na kámen rozsypal cvočky a babky si na ně i s nákladem sedly. Za velkého naříkání pak pokračovaly domů. Babinský za hurónského smíchu vystoupil z lesního úkrytu a babky odměnil drobnými mincemi. Bohatým bral a chudým dával. Po velkém loupežníkovi nám tu zůstal jen veliký kámen, opředený pověstmi. Babinského hrob najdeme na hřbitůvku v Řepích u Prahy.

Tolik pověst..

Pověst: O starém dubu
K vrchu Louštín se váže ještě jedna pověst. Podle ní zhruba před 200 lety prý zde stál mohutný dub, z jehož koruny bylo vidět až pražské věže. Při nájezdu nepřátel byl prý spálen, aby jeho polohy nemohl zneužít nepřítel.

Další informace o Louštínu:


Zdroj, foto: Rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku Pověst o zlatém pokladu z Louštína

Pověst o zlatém pokladu z Louštína Pověst o zlatém pokladu z Louštína Pověst o zlatém pokladu z Louštína

Diskuze k článku Pověst o zlatém pokladu z Louštína

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.