Nemocnice nabízí řešení problému nedostatku zdravotních sester - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 28. duben 2024 | Svátek má Vlastislav

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Nemocnice nabízí řešení problému nedostatku zdravotních sester

Společnost

Rakovník / Rakovnická nemocnice nabízí budoucím zdravotním sestrám nejen praxi, ale i prostory pro výuku

Datum 26. 09. 2023 Autor Rakovnicko

Nemocnice nabízí řešení problému nedostatku zdravotních sester
Celostátně chybí v České republice asi 4000 zdravotních sester, v rakovnické nemocnici však zatím tento problém nedonutil uzavřít žádné pracoviště. „Naopak v lednu tohoto roku jsme otevřeli lůžkovou rehabilitaci,“ uvedla hlavní sestra a náměstkyně ředitele pro ošetřovatelskou péči Markéta Palková. Tento problém by však měl stát řešit, protože se jedná o celorepublikovou záležitost. Jinak za cca 7 – 10 let nastane vážný nedostatek zdravotních sester, kdy odejdou do penze současné "padesátnice" a několik pracovišť je personálně složeno pouze z těchto sester (fyzioterapeutů). 

V současné době pracuje v rakovnické nemocnici 211 sester a porodních asistentek. Dále zde působí 40 laborantů, radiologických asistentů a fyzioterapeutů. Pro odstranění podstavu by bylo potřeba deset dalších zdravotních sester. Přitom v Rakovníku nabízejí zájemkyním a zájemcům náborové příspěvky ve výši 60 – 100 tisíc korun, ubytování, podporu dalšího vzdělávání, zvýhodněné stravování, umístění dětí ve školce od jednoho roku a další benefity. 

A jak tento problém řešit? Podle Markéty Palkové by neprospěla možnost, která by znamenala zkrácení povinného vzdělávání zdravotních sester zpět na čtyři roky střední zdravotnické školy s maturitou. „Byl by to krok zpátky, jako přínos to nevidím.“ Ta si myslí, že by se měli využít populačně silné ročníky, které nyní nastupují na střední školy. Přichází navíc s řešením. „Rozumím argumentům, že studenty není kam umístit na praxi i tomu, že školy nemají prostory. Proto se snažíme prostory pro výuku i praxe, nabízet školám my jako nemocnice, která tuto kapacitu má. Nějaké odezvy už máme, jednáme a věřím, že nakonec uspějeme. V tomto vidím v následujících pěti letech možnost jak personál doplnit,“ řekla hlavní sestra.

Takže by bylo možné navýšit počet studentů ve středních zdravotnických školách tím, že by se vzdělávali v konkrétním zdravotnickém zařízení, které by si je vychovávalo pro budoucí zaměstnání. To by mohlo pomoci v budoucnu tento problém vyřešit.

Kontakt
mgr. Markéta Palková, hlavní sestra,
tel: 313 525 253
mail: palkova@nemorako.cz