Vláda vyhlásila na území ČR nouzový stav - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 27. duben 2024 | Svátek má Jaroslav

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Vláda vyhlásila na území ČR nouzový stav

Společnost

Vláda vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území Česka, platný od 12.3.2020 od 14.00 hodin.

Datum 12. 03. 2020 Autor Rakovnicko

Vláda vyhlásila na území ČR nouzový stav
Vláda vyhlásila na 30 dnů kvůli výskytu koronaviru nouzový stav na celém území Česka. Platí od dnešních 14:00 hodin. Důvodem je ohrožení zdraví obyvatel. Na tiskové konferenci to po mimořádném zasedání vlády řekl premiér Andrej Babiš (ANO). Kabinet také rozhodl o zpřísnění opatření. Od pátečního rána zakázala mimo jiné veřejné i soukromé akce s účastí přesahující 30 osob. Mezi 20:00 a 6:00 nebude možné od pátku využívat stravovací provozovny.
 
Vláda zakazuje s účinností od 13. března od 6:00 divadelní, hudební, filmová a další umělecká představení, sportovní, kulturní, náboženské, spolkové, taneční, tradiční a jim podobné akce a jiná shromáždění, výstavy, slavnosti, poutě, přehlídky, ochutnávky, trhy a veletrhy, vzdělávací akce, a to jak veřejné, tak soukromé, s účastí přesahující ve stejný čas 30 osob, a to do odvolání tohoto mimořádného opatření.
 
Tento zákaz se nevztahuje na schůze, zasedání a podobné akce ústavních orgánů, orgánů veřejné moci, soudů nebo na pohřby.
 
Od pátku se také v čase mezi 20:00 do 6:00 zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb. Už od pátečních 06:00 pak musí zastavit provoz stravovací služby v nákupních centrech s prodejní plochou přes pět tisíc metrů čtverečních.
 
Od 6:00 se také zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách poskytovatelů některých služeb jako sportoviště, posilovny, přírodní a umělá koupaliště, solária, sauny, wellness služby, hudební a společenské kluby, zábavní zařízení, veřejné knihovny a galerie.
 
Omezení na přechodech
Kabinet vyhlásil zákaz vstupu do Česka cizincům z rizikových zemí kvůli nákaze koronavirem, s výjimkou těch pobývajících s přechodným pobytem nad 90 dnů nebo trvalým pobytem na území Česka. Bylo tak stanoveno třináct států zahrnujících Čínu, Jižní Koreu, Írán, Velkou Británii, Itálii, Španělsko, Rakousko, Německo, Švýcarsko, Švédsko, Norsko, Nizozemsko, Belgii, Dánsko a Francii. Českým občanům se pak zakazuje cestovat do těchto zemí.
 
„Výjimka bude v zájmu zajištění zásobování udělena řidičům nákladní kamionové dopravy, vlakovým četám nákladní vlakové dopravy, pilotům letadel a příslušníkům integrovaného záchranného systému v sousedních zemích,“ nastínil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).
 
Čeští občané v zahraničí se budou moct vrátit do Česka, doplnil Hamáček. Kdo přijíždí z rizikové země, bude muset podstoupit dvoutýdenní karanténu.
 
Na německých a rakouských hranicích budou o půlnoci z pátku na sobotu kvůli koronaviru znovu zavedeny kontroly. Otevřeny budou jen některé přechody. Pro cizince nebude možné vstupovat do Česka z Německa a z Rakouska, řekl Hamáček. Vláda kvůli koronaviru zastavila vydávání víz i povolení k pobytu. Na pomoc policii při kontrole hranic bude povolána armáda. Hranice bude možné přejít na 11 přechodech. Dalších sedm bude otevřeno pro přeshraniční styk. 
 
 

Zdroj + další vývoj najdete zde
: Zpravodajský server ČT24