Proluka bude s městským parkovištěm - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 23. duben 2024 | Svátek má Vojtěch

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Proluka bude s městským parkovištěm

Společnost

Rakovník / Po diskusích a debatách ohledně prodeje části pozemku sousedícího s kulturním centrem (parkoviště s prodejními buňkami - tzv. Proluka) v centru města Rakovník přinášíme vysvětlující článek od vedení města.

Datum 04. 01. 2016 Autor Rakovnicko

Proluka bude s městským parkovištěm
 
K upřesnění informací přinášíme pro veřejnost informace v článku, který byl zveřejněn na stránkách města Rakovník a v lednovém informačním měsíčníku Radnice:

Proluka u KC

 
Již několik dnů se městem šíří některé naprosto zkreslené informace, týkající se prodeje proluky vedle KC. Uveďme si tedy věci na pravou míru. Proluka vznikla zbořením zástavby, která lemovala ulici Na Sekyře, s tím, že bude využita k případnému rozšíření kulturního centra. Využití tohoto typu dnes nepřichází v úvahu vzhledem ke skutečnosti, že kromě KC má město v majetku i zrekonstruovaný Dům osvěty.

Zrodilo se tak ale nepříliš vábné zákoutí, osazené různými prodejními buňkami a dále „ozdobené“ poškozenými štíty okolních domů. Jak současný, tak navrhovaný územní plán zde přitom předpokládají výstavbu polyfunkčního domu, který by uzavřel uliční linii tak, jak tomu bývalo před demolicí.

Když se za tohoto stavu ozval investor, který byl ochotný realizaci takového domu financovat, vyhlásili jsme v souladu se zákonem záměr menší část pozemku (cca 636 m2 z 1432 m2) prodat, a to za částku nejméně 5.000,- Kč za m2.

I přes tuto cenu se investor jako jediný ke koupi přihlásil a nabídl cenu ještě o několik korun za metr vyšší. Jeho záměr v podobě studie se nám líbí a nemají s ním problém ani památkáři.

Aktivitou některých zastupitelů se také objevila „zaručená zpráva“, že pozemek byl prodáván bez zohlednění pilotáže, která zde byla založena v roce 1986 a která je jimi považována za značnou výhodu pro současného investora.

Podle ustanovení § 506 občanského zákoníku je součástí pozemku mimo jiné i to, co je zapuštěno v pozemku. Cena pozemku určená znalcem jako cena v místě obvyklá zahrnuje tedy nejen vlastní pozemek, ale i asfaltovou plochu a piloty, přičemž součet všech těchto hodnot po odečtení amortizace představuje částku 2,4 mil Kč. Vzhledem k tomu, že prodejní cena je o cca 800.000,- Kč vyšší, je zřejmé, že město při prodeji postupovalo s péčí řádného hospodáře. Navíc si nezastírejme, že stav pilot po třiceti letech a především po provedení realizace parkoviště nad nimi nikdo nezná a paradoxně mohou vést ke zvýšení nákladů na straně investora.

V Rakovnickém deníku se objevil nesmyslný titulek „Parkoviště u kulturního centra zmizí“.

Podívá-li se člověk na předloženou studii, či si dobře vyslechl diskuzi na zasedání zastupitelstva, pak ví, že vlastní stavba domu bude svými základy v podstatě jen na dosavadním pruhu prodejních buněk.

Další část stavby zasahující nad plochu parkoviště bude položená na podpěry, mezi kterými budou parkovat vozy majitelů bytů v novém domě. V další části plochy pak bude dále parkoviště v majetku města, které míníme rozšířit i o dosavadní štěrkovou plochu (380 m čtverečních), používanou k nárazovému parkování. Průjezd na parkoviště pak bude zachován mezi novým domem a KC.

Námitka, podle které se sníží parkovací kapacita v blízkosti centra, opět vychází z nedostatku informací, ať už chtěného nebo nechtěného. Ano, počet míst k placenému využití se sníží o několik stání, ale upřímně řečeno – až na akce typu trhů není tato plocha využita na sto procent, takže veřejnost změnu nepocítí. Větší akce v KC se potom pořádají v době, kdy je možné bezplatně zaparkovat na náměstí, a většina návštěvníků tuto možnost také využívá.

Za důležitou považuji i okolnost, že kromě zmizení dost ostudné proluky naopak do rozpočtu města přibude částka kolem 3.200.000,- Kč, která by se měla stát základem pro investiční účet, na který budeme ukládat i další prostředky z prodeje nemovitostí. Tím společně se zastupiteli, kteří hlasovali pro odprodej části pozemku, zakládáme dosud v podstatě chybějící, kdykoli dosažitelnou finanční rezervu, která bude vynášet i peníze na odpisy.

Konečně je potřeba zmínit se o prodejně Ráčku, jehož činnosti si velmi vážíme. Byla otevřena nedávno a my si uvědomujeme, že by byla velká škoda, kdyby zanikla. Proto jsme v jednání s vedením Ráčku a v tomto týdnu mu již budeme nabízet nové prostory, kde by po výpovědi z nájmu mohli působit.
 
A co závěrem?

Jen pro srovnání nabízím níže vizualizaci současného a předpokládaného stavu proluky.  Každý ať si vybere sám, jak má jeho město vypadat.
 
 
 
JUDr. Pavel Jenšovský
 


 

Argumenty protistrany:

 
Někteří občané namítali, že se prodává pozemek v lukrativní části městského centra, o který by možná mělo zájem více subjektů a mohli nabídnout i vyšší cenu, kdyby se informace o nabídce v záměru města dostala na večejnost a více propagovala.. přesto s tímto technickým řešením obecně souhlasí.
Vedení města uzavřelo nájemní smlouvu na prodejnu Ráčku v prostorách prodejních buněk, ačkoliv o prodeji pozemku již bylo rozhodlo a vědělo o něm, Ráček se to dozvěděl později.

Rakovničtí spoluobčané, sdělte nám Vaše názory v komentářích pod článkem, chcete-li reagovat.



Zdroj, foto: Město Rakovník

Fotogalerie k článku Proluka bude s městským parkovištěm

Proluka bude s městským parkovištěm Proluka bude s městským parkovištěm Proluka bude s městským parkovištěm

Diskuze k článku Proluka bude s městským parkovištěm

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.