Internetový podvod za téměř čtvrt milionu - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 20. květen 2024 | Svátek má Zbyšek

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Internetový podvod za téměř čtvrt milionu

Krimi

Rakovnicko / Mladá žena z Rakovnicka obviněna z internetového podvodu na nejméně 60 osobách, když ve svém podvodném jednání pokračovala, byla vzata do vazby.

Datum 27. 03. 2013 Autor Rakovnicko

Internetový podvod za téměř čtvrt milionu
Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality Územního odboru Rakovník v uplynulých dnech rozšířili trestní stíhání osmadvacetileté ženy z Rakovnicka, obviněné z přečinu podvodu.
 
Jmenovaná v období od srpna 2012 do března 2013, nabízela na internetových inzertních serverech, např. bazos.cz, hyperinzerce.cz, minibazar.cz a další, různé zboží a pokaždé s odkazem na jinou emailovou adresu, jinou přezdívkou a s jiným telefonním kontaktem. Obviněná převážně nabízela k prodeji mobilní telefony zn. Nokia či Apple iPhone4S nebo tablety zn. Asus za podezřele nízké ceny. Postup u každého „potencionálního“ zájemce byl stejný. Žena jej přesvědčila, aby jí zaslal bankovním převodem předem odpovídající finanční částku, avšak zboží po obdržení této částky již zájemcům neodeslala, peníze vybrala a užila pro svou vlastní potřebu. V jiných inzerátech uváděla čísla bankovních účtů, které nebyly přímo její, ale dokázala k nim získat přístup a peníze si pro sebe vybrat. Při jiné variantě uvedla do inzerátu i čísla účtů osob, u kterých měla sama finanční závazky a poté s finančními prostředky, které na tyto účty přišly od poškozených, splácela své vlastní dluhy.
 
Obviněná se svého jednání dopouštěla vědomě, zboží, které nabízela, nikdy nevlastnila a cílem jejího jednání bylo vylákat od poškozených finanční obnos. Svým chováním poškodila nejméně šedesát osob a to v rámci celé České republiky. Finanční obnos, který obviněná svým podvodným jednáním získala, byl prozatím vyčíslen na částku asi 220.000,- Kč.
 
V prosinci 2012 kriminalisté provedli v místě trvalého bydliště ženy domovní prohlídku a zajistili veškerou výpočetní techniku a mobilní telefony. Bylo jí sděleno obvinění z přečinu podvodu a s přihlédnutím k její osobě, zejména k tomu, že sama pečovala o dvě nezletilé děti, bylo rozhodnuto, že bude vyšetřována na svobodě.

Dne 13. března 2013 však byla žena opět zadržena kriminalisty v místě svého bydliště a umístěna do policejní cely. Kriminalistům se podařilo zjistit a zadokumentovat, že obviněná i poté, co v prosinci 2012 převzala usnesení o zahájení trestní stíhání, pokračovala nadále nejméně do března 2013, ve stejné trestné činnosti, pro kterou je stíhána. Dne 14. března 2013 byla žena eskortována k Okresnímu soudu Rakovník, kde na ni dosahový soudce uvalil vazbu a obviněnou nechal umístit do vazební věznice v Praze. Zde bude vyčkávat soudu.
 
Žena již byla za podvodné jednání v srpnu 2012 Okresním soudem v Rakovníku uznána vinnou a odsouzena k trestu odnětí svobody v trvání 30 měsíců. Trest byl podmínečně odložen za stálého dohledu probačního úředníka. Soud byl tehdy při rozhodování o druhu a výměře trestu shovívavý, neboť jí v tomto případě hrozilo až 5 let pobytu ve vězení. Mělo se za to, že již samotné trestní řízení vedlo k nápravě obviněné a že se po uložení podmíněného trestu dalšího podobného jednání vyvaruje, zejména s ohledem na své nezletilé děti. Obviněné však vyšetřování, soudní proces a podmíněný trest zřejmě nevadil a pouhý týden po vynesení rozsudku pokračovala v podvodech až do 13. března 2013. O její nezletilé děti se nyní stará babička.


Zdroj: nprap. Jana Žáčková, tisková mluvčí rakovnické policie

Diskuze k článku Internetový podvod za téměř čtvrt milionu

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.