Řidičáky na zkoušku - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 25. duben 2024 | Svátek má Marek

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Řidičáky na zkoušku

Krimi

Rakovnicko / Při policejních kontrolách na silnicích je častým a závažným prohřeškem řidičů požití alkoholu a drog. Mladí řidiči a hazardéři více a častěji způsobují závažné dopravní nehody. Nejen na Rakovnicku budou pokračovat zvýšené policejní kontroly. Platit má také nový zákon - řidičská oprávnění na zkoušku + další testy problémových řidičů - žadatelů o řidičský průkaz. Zákon má začít platit již letošní rok.

Datum 21. 01. 2015 Autor Rakovnicko

Řidičáky na zkoušku

Opilí a zdrogovaní řidiči jsou čím dál častějším důvodem spáchání závažné, často tragické dopravní nehody nejen na Rakovnicku. Policejní kontroly budou z těchto důvodů podle slov rakovnických policistů i nadále pokračovat ve zvýšeném počtu.

Nový zákon z pera ministerstva dopravy bude upravovat zpřísnění podmínek získání řidičského oprávnění za účelem vyřazení problémových řidičů a hazardérů v silniční dopravě. Zákon má přijít v platnost v průběhu letošního roku.

 
Policisté na Rakovnicku zaznamenávají časté nehody po požití alkoholu nebo drog. V loňském roce se bohužel statistiky těchto závažných přestupků a způsobených nehod zvýšily a mají i nadále rostoucí tendenci. Jen za uplynulý týden bylo zadrženo několik řidičů, kteří řídili pod vlivem alkoholu a drog nebo měli zákaz řízení a řídili bez oprávnění. Právě proto budou policejní kontroly ve zvýšeném počtu na Rakovnicku pokračovat. Policejní hlídky se budou zaměřovat nejen na kontroly požití alkoholu nebo drog, ale také na technický stav vozidla, stav pneumatik, ale také na všechny ostatní obecné prohřešky v silniční dopravě. 
 
Podle policejních statistik způsobí dopravní nehodu nejčastěji mladší řidiči po požití alkoholu a drog. Právě z těchto důvodů dochází také k zásadní změně při vydávání řidičských průkazů a testů při a po zkouškách v autoškolách. 
 
Řidičák na zkoušku (až tři roky) + další testy pro žadatele
 
Již od letošního roku má začít platit zákon o získávání a zdokonalování odborné způsobilosti k řízení motorových vozidel tak, aby se snížil počet vážných dopravních nehod zaviněných mladými a jinými začínajícími řidiči. Zpřísnění se má dotknout všech nových žadatelů - žáků autoškol, kteří budou muset podstoupit a absolvovat dvoustupňovou zkoušku a bude jim poté vydán řidičák "na zkoušku". Podle slov legislativců se může jednat o 2 až 3 roky v tomto režimu, kdy se může stát, že řidič bude absolvovat sérii testů a vyšetření a může v průběhu tohoto období o řidičák také přijít. Zkušební doba bude přitom zaznamenána na řidičském oprávnění a každý takový řidič bude mít navíc k dispozici snížený počet dosažitelných bodů v systému bodového hodnocení. Není vyloučeno, že se řidič bude muset podvolit i dalším omezením jako bude např. snížení maximální rychlosti apod..
 
Pokud se řidič ve zkušebním období osvědčí a nebude mu vysloven zákaz činnosti apod., získá po uplynutí této zkušební doby řidičské oprávnění bez omezení. Pokud se neosvědčí nebo se bude blížit k maximálnímu množství bodů, bude se zkušební doba prodlužovat a navíc bude muset absolvovat následné kurzy bezpečné jízdy. Kurzy bezpečné jízdy mohou upozornit na problémy a řidič se díky tomu může ocitnout znovu v autoškole a bude muset absolvovat následné zdokonalovací kurzy. Pokud řidič 3x selže při testu vnímání rizik (simulované dopravní situace, rizika a reakce na ně, agresivita, opatrnost a strach), bude se muset podrobit následnému dopravně-psychologickému vyšetření. Změna zákona se má přiblížit k již platným evropským zákonům stejně jako již platí mnoho let u našich sousedů v Rakousku nebo Německu, kde tento systém odhaluje potencionální nebezpečné řidiče - hazardéry. Jedná se tedy o systémové vyřazení potencionálně nebezpečných jedinců z běžného silničního provozu. 

Zdroj: MD ČR, Policie ČR

Diskuze k článku Řidičáky na zkoušku

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.