Studánka Rozárka ve Zbečně - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 25. duben 2024 | Svátek má Marek

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Studánka Rozárka ve Zbečně

Voda, prameny, studánky

Zbečno u Křivoklátu / Studánka Rozárka, která vyvěrá ze skály nad Berounkou v ohybu řeky, čeká na své znovuzrození. Voda ze studánky je označena jako užitková, přesto je snaha změnit tento stav, aby se Rozárka stala opět navštěvovanou studánkou s pitnou vodou.

Datum 16. 10. 2014 Autor Rakovnicko

Studánka Rozárka ve Zbečně
Kde studánku najdete a řadu dalších informací naleznete na webových stránkách studánky Rozárky, které byly zřízeny s cílem nalezení pomoci k jejímu zvelebení (odkaz najdete níže). Na stránkách je řada fotografií a zajímavých odkazů, okolních pamětihodností, historie i turistických zajímavostí. 

Studánka se nachází ve Zbečně u Křivoklátu. Je to vně ohybu řeky Berounky pod zalesněnou strání a je tam nutné jít několik metrů podél vnitřního zánovního kovového plotu směrem od Berounky do mírného kopečku. Pro upřesnění místa je nutno sdělit, že je to konec obce Zbečna směrem po proudu řeky Berounky jdete-li po nábřeží od Masarykova mostu. V závěru cestičky až ke studánce dojdete, pak se dá sejít po starých cihlových schodech pod skálu, kde byla ve skále kdysi takto upravena pradědem p. Pádivého, který žil ve Zbečně a jehož vnuk v seniorském věku ještě ve Zbečně občas pobývá. Při návštěvě je nutno být opatrný a postupovat jen na vlastní nebezpečí! Byla zde umístěna výstražná cedule "Pozor padá kamení!"
 
Majitel pozemku, na kterém se studánka Rozárka nachází, vyzývá zejména mladé lidi, ochránce a příznivce přírody ke spolupráci při záchraně, obnově a revitalizaci tohoto vodního zdroje. Studánku je potřeba zabezpečit proti občasnému průniku dešťové vody zastřešením, zřízením jednoduché kašny vyvedením vody přes trubku nějakým fukčním řešením. Častým a opakovaným problémem v této lokalitě je také zanášení a znepřístupnění cesty ke studánce při povodních, polomech a velkým problémem je také padající kamení ze skály. V současnosti je vstup do lokality označen tabulkou "na vlastní nebezpečí". Pokud tedy chcete, můžete a máte zájem o znovuzrození studánky, kontaktujte p. Romana Čížka prostřednictvím odkazů na webových stránkách věnovaným Rozárce.

MAPA:


Zobrazit místo Studánka Rozárka na větší mapě


ODKAZ: Webové stránky věnované studánce Rozárka
 

Zdroj
: R. Čížek, estudanky.cz, Rakovnicko.cz
Foto: (c) Roman Čížek
 

Fotogalerie k článku Studánka Rozárka ve Zbečně

Studánka Rozárka ve Zbečně Studánka Rozárka ve Zbečně

Diskuze k článku Studánka Rozárka ve Zbečně

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.