Mička Ivo - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 26. duben 2024 | Svátek má Oto

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Mička Ivo

VÝZNAMNÍ LIDÉ RAKOVNICKA

(1938 - 2012) Významná osobnost regionální literatury a publicistiky.

Datum 15. 08. 2009 Autor Rakovnicko

Mička Ivo
MIČKA Ivo (1938 - 2012)
Spisovatel, překladatel, novinář, učitel, fotograf, muzikant, výtvarník, cestovatel, podnikatel. Ivo Mička se narodil 19. ledna 1938 v Rakovníku. Byl nejen muzikant, výtvarník, fotograf, ale především dlouholetý redaktor rakovnických novin Rozvoj a Rakovnicko, které po určitou dobu také vlastnil. Na Rakovnicku také dlouho působil jako učitel českého a ruského jazyka. Později pracoval jako novinář a publicista také v Rakovnickém deníku jako autor nespočtu článků, reportáží a fotografií z veřejného a kulturně-společenského života na Rakovnicku.

Ivo Mička byl autorem mnoha publikací souvisejících s životem na Rakovnicku. Vidět a slyšet ho také bylo možné na mnoha vernisážích a výstavách, kde, ač skromně, vždy zaujal svým vtipným slovem a okem v hledáčku svého fotogaparátu.

Působil jako aktivní muzikant známého rakovnického tanečního orchestru Merkur.
Stal se autorem nespočtu článků z veřejného a kulturně-společenského života, z umění, hudby, osobnost a autor mnohé regionální literatury. Rakovník mu vděčí za celou řadu knih, zejména z oblasti umění a historie. Byl také členem fotografického klubu Amfora v Rakovníku. V 80. letech mimo jiné působil jako učitel českého a ruského jazyka na Základní škole v Klášterci nad Ohří, Jesenici u Rakovníka, Mutějovicích, Kounově a v Rakovníku. Byl také členem rady SPŠ Rakovník. Působil také jako jazykový korektor v pražské tiskárně Práce. Po revoluci v roce 1989 působil krátce také jako podnikatel - v Rakovníku provozoval soukromou výtvarnou prodejní Galerii na Pražské. Působil mimo jiné jako zastupitel a člen kulturní komise Města Rakovník. Spolupracoval také s vedením Muzea T.G.M. v Rakovníku, později byl zaměstnán také v rakovnické Rabasově galerii. Spolu s ředitelem Rabasovy galerie a spoluautorem Václavem Zoubkem vydal mnoho regionálních publikací. V roce 2002 vedl vyučovací hodiny češtiny pro volyňské Čechy - jako první český dobrovolník. V roce 2003 navštívil na dva měsíce Ukrajinu, aby díky své cestovatelské vášni a lásce k lidem později publikoval svoji poslední knihu o životě volyňských Čechů v Rusku a na Ukrajině.
 
Za mnohaletou spisovatelskou, publicistickou a pedagogickou činnost doma i v zahraničí obdržel Mgr. Ivo Mička pamětní medaili Ludvíka Svobody od Společnosti Ludvíka Svobody, která v roce 2011 ocenila přední osobnosti české spisovatelské a nakladatelské obce Pamětní medailí Ludvíka Svobody za jejich přínos pokrokovému úsilí v šíření pravdy o národní minulosti.

Vydané knihy a publikace:
 
2010 Slovník výtvarníků z Rakovníka a okolí, svazek 2
2007 Projděme se Rakovníkem
2005 Dva měsíce u volyňských Čechů
2003 Z Rakovníka k ruským Čechům
2003 Merkur
1999 Na skok v Americe
1994 Jubilanti

Další informace:

http://raport.cz/noviny/2011-08_s-mickou-opet-za-volynaky/2011-08/
http://rakovnicky.denik.cz/zpravy_region/ivo-micka-prevzal-pametni-medaili-20111113.html
http://www.rozhlas.cz/strednicechy/aktualne/_zprava/892795 (vč. zvukové nahrávky)
http://www.novinky.cz/kultura/195768-kniha-o-bajecnych-lidech-slovem-i-obrazem-vykresluje-zrzaveho-lhotaka-i-hornicka.html
http://www.webmagazin.cz/ktisku.php?idclankuktisku=11490
http://www.pozitivni-noviny.cz/cz/clanek-2011070034

Zdroj: Rakovnicko.cz
Foto: Rakovnický deník, ZŠ Jesenice, Rozhlas.cz, Rabasova Galerie Rakovník

Fotogalerie k článku Mička Ivo

Mička Ivo Mička Ivo Mička Ivo Mička Ivo Mička Ivo

Diskuze k článku Mička Ivo

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

admin E-mail info [a] rakovnicko.cz Komentář vložen 20. 08. 2012, 16:25

díky, opraveno

Josef Černík E-mail josefcernikmerkur [a] seznam.cz Komentář vložen 20. 08. 2012, 14:50

Ivo Mička byl členem TANEČNÍHO, nikoliv dechového orchestru MERKUR.Tato kapela, která hraje na Rakovnicku od r.1953, uspořádala 13.6.2012 rock ´n ´rollový koncert v kulturním centru v Rakovníku.Nejedná se tedy o dechovku.Jen tolik pro přesnost.