Smýkal Radim - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 20. duben 2024 | Svátek má Marcela

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Smýkal Radim

VÝZNAMNÍ LIDÉ RAKOVNICKA

(1942-2007) - rakovnický hudební pedagog, skladatel, aranžér a dirigent, politik.

Datum 15. 08. 2009 Autor Rakovnicko

Smýkal Radim
SMÝKAL Radim (1942-2007)
Významný hudební skladatel, aranžér, dirigent a organizátor hudebního života se narodil v Praze, ale ani jeden z jeho rodičů se hudbě nevěnoval. Jednu slavnou umělkyni ale v rodu měli. Otcova vzdálená sestřenice Marta Krásová byla známou operní pěvkyní. V šesti letech ho k hudbě přivedl jeho strýc. Začínal hrou na klavír, později se začal zajímat o hru na varhany. Od svých jedenácti let hrál také například na varhany samostatně v kostele na kůru. Zájem o hru na varhany přetrval i do pozdějších let. Po maturitě v roce 1959 další čtyři roky studoval Radim Smýkal varhany o profesora Kampelsheimera, skladbu u profesora Jana Zdeňka Bartoše a dirigování u doktora Václava Smetáčka. První vlastní skladby - taneční muziku - napsal ve svých patnácti letech. Po ukončení školy napsal hudbu k Nezvalově hře Manon Lescaut a jezdil s herci Vítem Olmerem, Valentinou Thielovou, Radovanem Kalinou a Jindřichem Narentou po Čechách s jejím nastudováním.
 
Od roku 1965, kdy se přihlásil na inzerát hledající učitele klavíru v Rakovníku, působil až do konce svého života na Hudební škole v Rakovníku. Nejdříve jako učitel klavíru, hudební nauky, přípravné hudební výchovy, sbor, smyčcový orchestr a dechovku. Od roku 1982 působil ve funkci ředitele hudební školy. 
 
Po místním muzikantovi Otovi Pihrtovi převzal vedení Rakovnického komorního orchestru, psal scénickou hudbu pro rakovnické Tylovo divadlo a pro místní loutkové divadlo Před branou. Další hudební aktivitou bylo vedení rakovnického pěveckého sboru Magistrae Raconenses, který byl založen v roce 1989 profesorem rakovnického gymnázia Jaroslavem Čechem. S tímto sborem se představil také mnohokrát v zahraničí, nejen v rámci partnerství města Rakovník s evropskými městy (Německo, Holandsko, Francie). Později se také věnoval obecní komunální politice.
 
 
Zdroj: Rakovnicko.cz