Nové operační sály v rakovnické nemocnici - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 28. duben 2024 | Svátek má Vlastislav

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Nové operační sály v rakovnické nemocnici

Zdraví

Rakovník | Rakovnická nemocnice otevřela tři nové špičkové operační sály a sterilizační centrum

Datum 17. 08. 2023 Autor Rakovnicko

Nové operační sály v rakovnické nemocnici
První operace na nově vybudovaných třech operačních sálech v Masarykově nemocnici v Rakovníku se konala v pondělí 7. srpna . První operovanou pacientkou byla mladá nemocná a prováděla se operace tříselné kýly laparoskopickou metodou TEP (totally extraperitoneal patch plasty). Tato technika umožňuje využít výhody klasické laparoskopické operace a to bez zavedení plynu do břišní dutiny u pacientů se zdravotními komplikacemi, například se srdečním onemocněním nebo srůsty po předchozích operacích. Tato metoda je velmi vhodná u pacientů s oboustrannou kýlou řešenou současně. Druhý pooperační den odcházela pacientka domů bez komplikací a bez obtíží,“ objasnil primář MUDr. Marek Mašík.

Práce na moderních operačních sálech trvala 9 měsíců a jsou nově umístěny ve 3. patře hlavní výškové budovy nemocnice. Celková stavba sálů byla investicí v hodnotě přes 70 mil. korun. Zcela nové přístrojové vybavení bude instalováno postupně ještě na podzim letošního roku. I tato investice byla nemalá, a to v částce cca 50 mil. korun. Část finančních zdrojů pocházela z dotačních projektů, část byla uhrazena nemocnicí a mateřskou společností Privamed, a. s. Cílem bylo vytvořit moderní prostředí, které splňuje nejvyšší standardy péče o pacienty a medicíny 21. století.

Projekt rekonstrukce centrálních operačních sálů přinesl mnoho zásadních změn a novinek, které výrazně zlepší péči o naše pacienty. Například technologie na sálech nově umožňuje nahrávání a živé přenosy v průběhu operací. Lékařský tým tak může v reálném čase sledovat a analyzovat každý krok operace, což výrazně zlepšuje koordinaci a umožňuje rychlé reakce na potenciální komplikace. Nově zabudované monitory a chirurgické monitory poskytují precizní zobrazení v rozlišení až 4K. Propojení s centrálním úložištěm a nemocničním informačním systémem usnadňuje sdílení obrazové dokumentace a zajišťuje bezproblémový přístup k důležitým zdravotnickým datům. Zlepšuje tak i výuku mediků a mladých lékařů. Jako klíčový partner řešení videomanagementu sálů byla zvolena společnost Medirecord, která nabídla všechny požadované možnosti.

„První je sál superaseptický pro ortopedicko-traumatologické výkony na končetinách. Druhý aseptický sál pro laparoskopické výkony chirurgické a gynekologické. Třetí je sál aseptický pro urologické výkony nebo komplikované septické výkony chirurgické,“ uvedl primář Mašík.

„Za prvních pět dní provozu se odoperovalo 40 pacientů. Chirurgických a traumatologických bylo 18, urologických 9 a gynekologických operací se provedlo 13,“ řekl vedoucí operačních sálů MUDr. Ivo Trešl.

Pevně věříme, že nové operační sály poskytnou kvalitnější péči o naše pacienty, kterým se budeme snažit postupně nabídnout i rozšiřující se spektrum operačních výkonů. Doufám, že i personálu se bude pracovat na novém pracovišti dobře a s chutí.

Význam rakovnické nemocnice v současné době již přesahuje zdejší region a například gynekologicko- porodnické oddělení se stalo oblíbeným místem i pro pacientky z dalších míst. Ročně jich bývá kolem dvou tisíc, z toho je kolem tisíce porodů, zhruba 50% rodiček je z Prahy a 10% z Plzeňska.

Musím poděkovat celému technickému týmu za výborné zvládnutí přípravy a průběhu stavby, realizační firmě, která pracovala pod velikým časovým tlakem, všem dodavatelům, personálu nemocnice, který ve ztížených podmínkách zvládal nadále kvalitní péči o pacienty a zvládl i nesnadný přesun na nové pracoviště. Velký dík za umožnění projektu náleží zejména mateřské společnosti a předchozímu panu řediteli.

Dovolte mi popřát všem našim budoucím pacientům, abychom jim na nových sálech dokázali co nejvíce pomoci a zaměstnancům, aby jim práce v moderním prostředí přinášela radost a uspokojení.

MUDr. Ondřej Dostál, MBA, ředitel nemocnice