Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 25. duben 2024 | Svátek má Marek

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno

Příroda

Povodně 2013 se nevyhnuly ani Rakovnicku. Řeka Berounka je stále rozvodněná a její kulminace ve Zbečně proběhla v pondělí navečer. Nově byla přidána fotogalerie z povodní.

Datum 03. 06. 2013 Autor Rakovnicko

Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno
Aktuálně k 3.6.2013

Vodní stav Berounka Zbečno
 
3.6.2013 21:00 hodin - výška 608 cm, průtok 902 m3/s
 



Škody jdoucí do milionů korun, které vznikly záplavami způsobenými dlouhotrvajícími dešťovými přeháňkami počátkem června 2013, se bohužel nevyhnou ani Rakovnicku.

Zrušeny byly desítky sportovních i kulturních akcí, které byly na první červnový víkend plánované. Venkovní akce nebylo možné realizovat z důvodů velkého a trvalého přívalu deště, který pokračoval prakticky celý první červnový víkend.

V době psaní tohoto článku ještě nekulminovala hladina řeky Berounky. Kulminace se očekává zítra, tj. v úterý v dopoledních hodinách. Současný stav je okolo necelých 6 metrů výšky hladiny a rychlosti průtoku okolo 800 kubíků vody za sekundu.

Voda z řeky Berounky zaplavuje chaty, kempy a rekreační střediska a způsobuje vysoké škody nejen na majetku. Již včera proběhla informace o třech mladících na raftu, kteří se v noci ze soboty na neděli rozhodli vyjet po Berounce z Křivoklátu a u jezu v Hlásné Třebani se převrhli a dva z nich se bohužel doposud nenašli. Třetí z mladíků se zachránil, doplaval ke břehu a poté byl podchlazený převezen do nemocnice k ošetření.

Kemp Višňová, ale také např. rekreační středisko a restaurace na Zvíkovci, jsou zatopené. Nejhorší situace byla již celý víkend ve Zbečně. Nyní se hladina pohybuje ve výšce okolo 5,8 metru s průtokem okolo 830 kubíků vody za sekundu. Velké problémy jsou také v Berouně, kde se řeka spojuje s dalšími místními toky (Litavka) a v lokalitě Na ostrově již zaplavila autobusové nádraží.

Tyršovo koupaliště v Rakovníku je kontaminované vylitím Lišanského potoka z jeho koryta již od neděle, když po celý víkend vydatně pršelo.

V obcích jsou menšími, ale nyní rozbouřenými toky zaplavené pozemky, domy, pole i fotbalová hřiště. Tam, kde kdysi bývaly hřiště, se nyní objevují nenadálé rybníky a veliké zaplavené plochy.

Záplavy ale nezpůsobily jen vylití potoků, řek a říček, ale také podemletí komunikací, železničních tratí, sesuvy půdy a s tím spojené nebezpečné pády stromů při silnějším větru. V obci Kalivody poblíž Řevničova padl vyvrácený strom na dům, naštěstí bez zranění. Hasiči následně strom odstranili. K dalším pádům stromů dochází v okolí Rakovníka, ale také v Račicích, Roztokách, Zbečně a Křivoklátu. Hasiči a dobrovolníci pomáhají také s čerpáním vody ze zatopených sklepů a garáží. Již se jednalo o desítky jejich zásahů.

V povodí řeky Berounky a na Křivoklátsku se také vlivem vydatných srážek mohou uvolnit kameny ze skalních masivů, buďte proto opatrní.

Na celém území Středočeského kraje platí i nadále stav nouze.

Vláda ČR vyčlenila peníze, které je možné ihned čerpat na nezbytné opravy komunikací a pokrytí škod. Zároveň EU slíbila poskytnutí finanční pomoci z fondu solidarity pro ČR, Rakousko. Německo a další postižené země.

Varování: Vodáci, neriskujte!!! Jde o život.

Hlavní hygienik varuje:
Lidé zasažení povodní, dodržujte zásady osobní hygieny, používejte ochranné prostředky - rukavice a holínky, balenou vodu, vyhodit vodou zasažené potraviny.



Psychologická poradenská linka MV – povodně 2013
 
Ministerstvo vnitra ve spolupráci s Policejním prezídiem zřídilo dne 2.6.2013 od 20,00 psychologickou poradenskou linku pro lidi zasažené povodněmi.  
 
Linka funguje NONSTOP na telefonním čísle:  974 834 688
 
Linka je určena zejména pro občany zasažené povodněmi a jejich blízké, slouží však také profesionálům (praktičtí lékaři, zástupci obcí, pedagogové, psychologové, členové Integrovaného záchranného systému), kteří zde mohou zjistit informace, jak optimalizovat své postupy při práci s lidmi zasaženými povodněmi.
 
Cílem linky je psychosociální podpora zasaženým:
  • psychologické poradenství
  • psychologická podpora
  • krizová intervence
  • přenos informací
Současně se zřízením linky HZS ČR prostřednictvím psychologů HZS krajů poskytuje psychosociální pomoc osobám zasaženým povodní.



Ústřední automotoklub poskytl techniku a telefonní linky

Pokud jste na cestě a zastihnou vás potíže spojené s aktuálními povodněmi, můžete se obrátit se  Ústřední automotoklub.
 
K dispozici všem jsou krizové informační linky. Tou první je číslo 1234, kde se dozvíte informace o situaci na silnicích a rady o konkrétním stavu v daném místě. A popřípadě poskytnou další potřebné kontakty.
 
A pak je zde druhé číslo, tedy bezplatná linka ÚAMK, 800 123 003, která je za normálních okolností určena pro Zelené anděly – zpravodaje, kteří poskytují informace z terénu, ovšem v tuto chvíli přijímá informace o situaci v jednotlivých místech ČR a hlavním městě Praze v souvislosti s povodněmi. Tato čísla uvidí motoristé při příjezdu do Prahy na jejích hlavních komunikacích na světelných informačních tabulích.
 
A rada pro motoristy? Jediné rozumné řešení je, nevyjíždět, pokud to není nutné. A zcela se vyhnout cestě do centra Prahy, stejně jako do míst České republiky postižených povodněmi.

Další informace a fotografie aktuálního stavu budou postupně doplňovány.


Zdroj: Rakovnicko.cz, internet, média, hydro.chmi.cz
Foto: Rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno

Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno Povodně 2013 na Rakovnicku - aktualizováno