Unikátní zatmění Měsíce - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 20. duben 2024 | Svátek má Marcela

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Unikátní zatmění Měsíce

Příroda

15.6.2011 / Včerejší zatmění Měsíce naší planetou bylo na našem území jedním z nejzajímavějších pozorování za posledních dvacet let. V Česku jej sledovaly stovky lidí i přes počáteční oblačnost.

Datum 16. 06. 2011 Autor Rakovnicko

Unikátní zatmění Měsíce

Úplné zatmění Měsíce v Čechách
Úkaz měl být pozorován nad jihovýchodním obzorem od východu Měsíce a v plném zatmění zhruba ve 21.22 hodin (nad Prahou), celkově trval až do čtvrt na jednu ráno. Celá událost tedy trvala téměř tři hodiny. 

Přes 100 minut trvající úplné zatmění Měsíce si nenechaly na našem území ujít stovky příznivců astronomie. Měsíc byl v Čechách zpočátku vidět jen velmi těžko kvůli oblačnosti, ale i na jasné obloze nebyl Měsíc dobře pozorovatelný. Neobvykle rudý či až nahnědlý Měsíc měl být pozorován nevysoko nad jihovýchodním obzorem.

Fáze úplného zatmění trvala přes hodinu a 40 minut, což činí z tohoto měsíčního zatmění jedno z nejdelších v tomto století. Bylo to také jediné úplné zatmění Měsíce, které jsme mohli z našeho území pozorovat až do roku 2015. Nám se v našich podmínkách (Střední Čechy - Rakovnicko) nad jihovýchodním obzorem podařilo fotoaparátem zachytit až druhou část úkazu (viz fotogalerie), podmínky v první fázi bohužel nebyly ideální, protože místo pokrývala silná oblačnost. Na počátku při východu Měsíce dokonce pršelo. Předpovědi počasí bohužel nebyly správné, přesto se podařilo zachytit alespoň ustupující fázi úkazu zatmění. Video zatmění Měsíce pozorované z Moravy si můžete prohlédnout např. ZDE anebo ZDE.















Zatmění v zahraničí

Jednalo se o páté nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století. Zatmění mohli lidé sledovat po celém světě. Příznivější podmínky pro pozorování byly ale i jinde po světě, viz. například Live webcast Observatoře Bareket v Izraeli. Mnoho krásných fotografií přichází také z Polska, ale i z Afriky. Prohlédnout si můžete také animaci průběhu zatmění (viz níže).



Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Animace průběhu zatmění (autor: Larry Koehn). Animace se ovládá zelenými tlačítky. Zastavit a posouvat ji můžete levým a pravým tlačítkem, spustit prostředním. Časy jsou v UT, k přepočtu na současný platný středoevropský letní čas je třeba přičíst 2 hodiny. Další animace naleznete na www.shadowandsubstance.com.



Další zatmění Měsíce
Úplné zatmění, které bude trvat zhruba 50 minut nastane letos ještě 10. prosince. Pozorovatelné bude ale pouze z Austrálie a Asie. V Čechách si budeme muset počkat až do 28. září 2015. 
 
Zcela nejdelší měsíční zatmění 21. století nastane 27. července 2018. Potrvá 104 minut a obyvatelé České republiky jej podle astronomů uvidí za ještě lepších podmínek než to středeční.
 
 
 
Foto: Rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku Unikátní zatmění Měsíce

Unikátní zatmění Měsíce Unikátní zatmění Měsíce Unikátní zatmění Měsíce

Diskuze k článku Unikátní zatmění Měsíce

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.