Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 16. duben 2024 | Svátek má Irena

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace

Příroda

Rakovnicko / Rozsáhlá obleva působí problémy na některých tocích na Rakovnicku, stav se dá prozatím hodnotit jako klidný. Ve Zbečně je ale III. stupeň ohrožení. Sníh a led rychle taje, prší a tekoucí vody přibývá.

Datum 14. 01. 2011 Autor Rakovnicko

Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace

Aktualizováno:

Přehrada Hracholusky je plná - nekontrolovatelný odtok. III. povodňový stupeň na Berounce - Zbečno, Beroun a okolí Prahy trvá. Hasiči pomáhali čerpat vodu ze zatopených sklepů na Rakovnicku v obcích Rynholec a Městečko. Stav řeky Berounky v Berouně: III. povodňový stupeň - desetiletá voda. Podle slov roztockého starosty Vladimíra Melče je stav v Roztokách u Křivoklátu stabilizovaný. Situace je nadále hasiči monitorována.


Rakovnicko - Berounka - stav v pátek 14. ledna 2011

Hasiči moniturují břehy řeky Berounky. Přehrada Hracholusky je již plná. Ze Západních Čech, kde platí stav ohrožení na některých řekách, přitéká stále více vody, která bude ještě kulminovat. Stav na řece Berounce je nyní "prozatím" klidný, přesto, že hladina řeky je zvýšená. Výjimkou je oblast Zbečna, který je nyní na současném stupni ohrožení č. 3 - tedy vysokém. Oblast u Liblína hlásí stupeň č. 2. Voda do řeky rázně přitéká z přilehlých potoků a skal. Na březích se voda vylévá, zaplaveny jsou části polí, luk a pozemků. Typickým příkladem jsou řekou Berounkou zaplavená pole a louky u Skryjského mostu, u Kouřimecké rybárny, u Rozvědčíka, kde protéká Tyterský potok a také u Branovského luhu. Koryto řeky se rovná do své staré podoby a ohrožena také může být oblast osady Višňová a protější kemp u hřiště s restauracemi Ludmila a hospoda U Jezzu v Roztokách u Křivoklátu. Na některých místech níže po proudu je ale situace poměrně dramatická. Jedná se zejména o níže položené chaty a obydlí. Situaci také mapují a pečlivě kontrolují hasiči a občané z Křivoklátu a nedalekých Roztok. Zejména dramatická může nastat situace u křivoklátské školy, kde je voda nyní již opravdu jen pár metrů od školy. Místní záplavy nedaleko křivoklátské školy by mohl také způsobit v místě protékající Rakovnický potok. U roztockého mostu je řeka vylita z koryta a také ohrožuje nízko položenou část pozemků u domů a letní restauraci Aljaška na levém břehu Berounky. Hladina Berounky dosahuje 3. povodňového stupně také v Loděnici na Berounsku. Kritická situace je také v Černošicích, kde se dokonce uvažuje o evakuaci ohrožených rodin.

Situaci komplikují také padající vyvrácené stromy


 










Rakovnický potok v oblasti Městečko - Křivoklát
Rakovnický potok v oblasti Městečko - Křivoklát


 
Oblast polí je také zaplavena Rakovnickým potokem kolem samoty mezi obcemi Křivoklát a Městečko. Zaplavena je také část pozemků v oblasti křivoklátského Kolečka. Podle předpovědí bude voda ještě nadále kulminovat a tak jsou možné ještě větší záplavy. Na vině mohou být další přeháňky a déšť, který má přijít ještě dnes večer od západu.
 

Rakovník - Rakovnický potok
Stav na rakovnickém potoce v Rakovníku je poměrně klidný i přes větší průtoky. Také Rakovnický potok bude ještě mírně kulminovat, ale situace bude i nadále monitorována.

 


Zdroj, foto: Rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace

Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace

Diskuze k článku Řeka Berounka hrozí záplavami - aktualizace

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Havelková E-mail skott-h [a] seznam.cz Komentář vložen 12. 05. 2021, 14:41

Berounce není radno věřít. Stačí se člověk otočit a je venku ze břehu. Mám boudu v chotové oblastí nad Jezem, a zažila jsem jení vrtochy nejednou. Nejhorší to bylo v roce 2002 , nešlo nic zachránit,..