Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku

Příroda

Rakovník / Fotograficky se dnes podařilo zachytit částečné zatmění Slunce také v Rakovníku.

Datum 04. 01. 2011 Autor Rakovnicko

Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku

Na začátku nového roku byl k vidění vzácný astronomický úkaz. Dnes, v úterý 4. ledna 2011 totiž nastalo částečné zatmění Slunce, které bylo největším pozorovatelným jevem v Česku po osmi letech a nejvýraznějším svého druhu až do roku 2026.


Co o zatmění říká Wikipedie

Zatmění Slunce je astronomický jev, který nastane, když Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, takže jej částečně nebo zcela zakryje. Taková situace může nastat jen, pokud je Měsíc v novu. V případě úplného zatmění dochází na zastíněné části Země k výraznému setmění a ochlazení, kolem Měsíce zakrývajícího Slunce je vidět výrazná záře sluneční koróny, na obloze se objeví hvězdy i některé planety a jev mohou doprovázet také neobvyklé reakce zvířat. 
 

A co se tedy dělo dnes ráno?

Měsíc se dnes ráno a dopoledne na několik hodin postavil do jedné přímky mezi Zemi a Slunce. Největší zakrytí mohli lidé vidět ve Skandinávii, kde bylo pokrytí až 86% slunečního povrchu. Měsíc zakryl v České republice Slunce zhruba z 80%. Maximální fáze zatmění, kdy bylo Slunce nejvíce zakryto měsíčním stínem, byla v 09:25 hodin. Slunce se celé z měsíčního stínu vynořilo opět v 10:52. Bohužel, ne na celém území bylo možné vzhledem k vyšší oblačnosti tento jev pozorovat. Tam, kde to bylo možné, se podle pozorovatelů jednalo o zcela výjimečný zážitek. Některé hvězdárny navštívily stovky lidí. Probíhalo vysílání zatmění Slunce v přímém přenosu do televize, takže aktuální pohled na Slunce zakryté Měsícem bylo možné sledovat živě například na informačním kanálu ČT24 anebo na internetových zpravodajských portálech. Nejlepší podmínky pro pozorování poskytla oblast Jižních Čech, kde Slunce vyšlo o celých sedm minut dříve než v Rakovníku a obloha byla od svítání zcela bez oblačnosti. Ve Středních Čechách se situace s oblačností později zlepšila natolik, že bylo možné tento vzácný jev pozorovat také v Praze a okolí. Naopak, obyvatelé na Moravě byli o pozorování ochuzeni vlivem vysoké oblačnosti.
 

Zatmění pozorované z Rakovníka

Slunce vyšlo nad Rakovníkem přesně v 08:03 hodin. Prakticky několik minut poté začalo docházet k zatmění. Podmínky zpočátku nebyly ideální, oblohu zakrývala oblačnost a ledový mlžný opar. Postupně se však oblačnost snižovala a bylo možné zahlédnout zatmění přes tmavé sklíčko nebo fotoaparát či dalekohled s filtrem. Měsíc byl v novu přesně v 10:28 hodin místního času. Vinou optické vady soustavy optiky fotoaparátu se podařilo zachytit kulminující stav částečného zatmění Slunce Měsícem v 10:41 hodin přesto, že se nejednalo o bůhvíjaký fotoaparát. 
 
Zatmění Slunce v Rakovníku
Podařilo se zachytit kulminující stav částečného zatmění Slunce Měsícem v 10:41 hodin dne 4. ledna 2011.
 
 












Výřez obrazu není nijak upraven, žádné další úpravy nebyly aplikovány /zajímavý je efekt jakési "korony" kolem slunce a odrážející se z části povrchu měsíce - samozřejmě se jedná o kombinaci aktuálního počasí a ne zcela kvalitní optiky :-) /. Originální výřez najdete zde


Za pozornost také stojí duha, která se přitom na nebi v mracích objevila a vytvořila se díky odrazu ledových krystalků ve vyšších vrstvách atmosféry.


 











(Originální obrázky najdete níže).
 
Foto: M. Elznic, Canon EOS 450D, EFS 18-55, PL CIR (IV), sluneční filtr ND8
Zdroj: Rakovnicko.cz

 

Fotogalerie k článku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku

Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku

Diskuze k článku Zatmění Slunce Měsícem pozorováno v Rakovníku

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.