Trampové z Údolí hříchu - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 19. duben 2024 | Svátek má Rostislav

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Trampové z Údolí hříchu

Kultura

Křivoklátsko / Pod tímto názvem vzniklo nové DVD bratří Bednaříků s filmem mapujícím osmdesátiletou historii nejznámější trampské osady Údolí hříchu.

Datum 07. 10. 2010 Autor Rakovnicko

Trampové z Údolí hříchu
V pátek 17. září proběhla v roztocké restauraci Ludmila slavnostní premiéra nového DVD filmu Fotostudia "B" Křivoklát pod názvem Trampové z Údolí hříchu. Film, jehož délka je okolo 60 minut, mapuje historii této trampské osady, založené před osmdesáti lety. Snímek přináší nejen celou řadu unikátních historických fotografií, ale i záběrů ze současného života osady a vzpomínky samotných trampů. Součástí filmu jsou i trampské písničky, které vznikly v této osadě. 
 
"Film doplňuje přehled všech současných chat v údolí potoka Klucná, okolo něhož se osada nachází", přibližuje nejnovější film jeho scénárista a režisér Tomáš Bednařík. „Do osady Údolí hříchu chodím už od dětství, pravidelně navštěvuji červencové potlachy a mám tam spoustu kamarádů. Spouštěcí motiv filmu byl, když jsem se vloni v létě dozvěděl, že pravá část údolí Klucné by měla být v první ochranné zóně zamýšleného Národního parku Křivoklátsko a začal jsem se zajímat, zda to pro trampy nebude určité omezení,“ říká Tomáš Bednařík, spoluautor snímku Trampové z Údolí hříchu.
 
K myšlence zmapovat historii osady nahrála Tomášovi i kniha Jana Krška o dějinách trampinku. Ale zatímco ona popsala nejstarší historii, film přibližuje i současný život trampů. „Když jsem si promluvil s bývalým šerifem Karlem Hudcem (osmdesátiletou neformální osobností osady), řekl mi, že už strašně dlouho pracují na almanachu a film by pro ně byl hnacím motorem, aby jej dokončili. A že bychom to případně mohli prezentovat najednou,“ pokračuje Tomáš Bednařík.
 
Společně s bratrem Milanem natočili deset hodin záznamu a podařilo se jim zachytit osadu ve čtyřech ročních obdobích. „Od září loňského roku jsem začal sledovat všechny stěžejní akce osady. Což bylo ukončení sezóny, kdy se trampové plavili na lodích od Kouřimecké rybárny do Roztok, pak Velikonoce a hlavní byl pochopitelně červencový potlach, kterým jsme to uzavřeli. Mezitím jsem snímal chaty, které díky tomu, že jsou rozeseté v zalesněné stráni, se daly zachytit jen v hlubokém podzimu nebo zjara a dělal rozhovory s lidmi, o nichž jsme si mysleli, že by měli co říct.“
 
Mezi ně patří bývalí šerifové Karel Hudec a Petr Pechar zvaný Prochor, muzikanti Pavel Kukla a Miloň Ekl, doyen Václav Toman, Jiří Krtek Kratina, pro něhož je osada vším, a Jiří Šebesta zvaný Kolibřík, který je na osadě nejdéle. „Nemohl jsem opomenout ani výborného vypravěče Vaška Štampfera – Bivoje, který vytvářel spolu s Olafem Kachlíkem totemy. Vzpomínali jsme, jak se do osady dostali, jak vznikly totemy, jak se dělaly potlachy a jak vidí budoucnost trampinku.“
 
I přes mohutné stříhání nevyšel bratrům záměr vytvořit třicetiminutový záznam a film je hodinový. Protože řady zajímavých vyprávění jim bylo líto, rozhodli se udělat ještě rozhlasový pořad. V něm chtějí využít nejen zajímavé vzpomínky, ale hlavně nádherné osadní písničky. 
 
DVD pokřtili bývalý šerif osady Karel Hudec a jeden z nejstarších trampů Jiří Šebesta. Jak při slavnostní premiéře informoval přítomné Tomáš Bednařík, během října vznikne ještě zhruba půlhodinové CD s audio záznamem rozhlasového pořadu o osadě Údolí hříchu se známou moderátorkou Marcelou Škábovou.
 
DVD i CD můžete zakoupit počínaje listopadem na telefonních číslech 603 712 287 nebo 313 558 122.
 
 
Recenzi připravujeme...
 
 
 
Zdroj: Křivoklátské listy (foto KL, září 2010), Týdeník Raport

Fotogalerie k článku Trampové z Údolí hříchu

Trampové z Údolí hříchu