Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 29. březen 2024 | Svátek má Taťána

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle

Malíři, umělci

Profily - Jiří Anderle, akademický malíř a grafik

Datum 05. 02. 2010 Autor Rakovnicko

Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle
Narozen 14. září 1936 v Pavlíkově na Rakovnicku
 
  • Absolvent Vyšší školy uměleckého průmyslu (1951-1955)
  • Absolvent Akademie výtvarných umění (1955-1961)
  • Asistent profesorů Jiřího Trnky a Zdeňka Sklenáře na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze (1969-1973)
  • Člen Černého divadla Jiřího Srnce
  • V Austrálii studuje etnické umění domorodců
 
 
Biografie akademického malíře Jiřího Anderleho
Roku 1961 vystudoval AVU (malbu u Antonína Pelce a grafiku u Vladimíra Silovského). Styl jeho kresby grafiky se vyhraňoval v době profesionálního působení v Černém divadle, se kterým sjezdil skoro celý svět jako technik i herec. 
Známý, zejména v zahraničí, začal být v polovině 60. let. V letech 1969-73 působil na VŠUP jako asistent Zdeňka Sklenáře a Jiřího Trnky. 
V desítkách grafických a obrazových cyklů Anderle naléhavě a působivě vyjadřuje existenciální úzkost člověka jak konkrétní (válka), tak i obecnou, nadčasovou (stárnutí, samota). V poslední době se od těchto výstražných až tragických témat posouvá a blíží se k abstrakci.
Počet Anderleho samostatných výstav v celém světě se blíží stovce, tam také získal okolo čtyřiceti cen. Je zastoupen například v newyorském Metropolitním muzeu i v pařížském Pompidouově centru. 
Jako všestranně múzický člověk je kupříkladu i bubeníkem kapely Grafičanka a autorem, hercem i hudebním redaktorem oblíbeného rozhlasového pořadu Láska za lásku.
 
 
Napsali o malíři:
Autor: Richard Drury / Galerie Art (2007)
"Jiří Anderle je umělec obdarovaný schopností pronikat do historického myšlenkového a výrazového bohatství lidstva. Soustřeďuje se na ta nejhlubší zákoutí našeho společného dědictví a z nesčetných vědomých a podvědomých představ vytváří umělecká díla, v nichž se stýká minulost a přítomnost, sen a skutečnost. Výsledkem jsou působivé metafory o lidské existenci a jeho složité škále morálky, charakteru a zkušenosti. Rozsáhlé a různorodé dílo, které Anderle vytvořil za více než čtyřicet let, zahrnuje grafické listy, kresby, obrazy a plastiky. Navzdory veškeré rozmanitosti forem a technik však Anderleho polyfonní umění spojuje jeden výrazný a všudypřítomný princip: prvotní humanistické vidění, přesahující pojmy lineárního času a vzájemné kulturní odlišnosti, které zkoumá ta nejzákladnější a nejobecnější témata, s nimiž se lidstvo potýká, a to prostřednictvím groteskního proměňování při čemž se lidské tělo stává hmatatelným metaforickým ztělesněním poskvrněné duše prodlévající uvnitř." úryvek z části textu z níže uvedeného zdroje. Další informace najdete ZDE 
 
 
Zdroje
 

Fotogalerie k článku Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle

Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle

Diskuze k článku Představujeme - Malíř a grafik Jiří Anderle

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Ravik E-mail ravik [a] email Komentář vložen 25. 08. 2018, 15:26

Milý skoro sourozenče - jsem věkově v nepatrné vzdálenosti (1932) a tedy nám patří jedno století - samosebou složité. Nevím, zda jsem utkvěl ve Vaší paměti, vydával jsem (mj) starožitnosti s Vaší fotografií, což je již půl století. Asi Vám už nic neříkám, ale vydával jsem dost literatury, např.Biblické příběhy a s Honzou Součkem Apokalypsu - vzpomněl jsem si na Vás nad dnešními Lidovkami - a tedy Vás srdečně zdravím, žijete trvale v mé psychické fotogalerii. Ravik

Jiří Brychta E-mail jiribrychta [a] volny.cz Komentář vložen 12. 12. 2017, 08:46

Vážený mistře, mám jenom velmi neobvyklý dotaz. Jestli si vzpomenete na to,kde jste byl a co jste dělal v srpnových dnech roku 1968. Nesetkali jsme se náhodou v Bulharsku? Zdraví a pěkné dny přeje Váš obdivovatel Brychta.

E-mail mulenko [a] atlas.cz Komentář vložen 02. 10. 2014, 09:55

Dobrý den, líbí se mi Vaše obrazy a ráda bych je někde viděla "živé" - mám někde v ČR šanci? Mám šanci někde vidět Vás? Docela bych ráda, protože mám pocit či jistotu (nebo jak to nazvat), že moje babička Františka byla první manželkou Vašeho otčíma, který Vás vychoval... Tak nějak jste mi blízký :-) Přeji Vám hodně úspěchů v další práci a hlavně hodně zdraví!
Eva

Lidka E-mail l.pachtova [a] gmail.com Komentář vložen 08. 03. 2012, 17:02

Krááásnéé! Jééée...

Josef Šťastný E-mail stastny [a] dioptra.cz Komentář vložen 07. 12. 2010, 08:04

Vážený mistře,

na žádost moji matky (84 let) se na Vás obracím s velkou prosbou o zaslání Vaší adresy. Matka si velice oblíbila Váš pořad na ČR 2 Láska za lásku. Ráda by Vám napsala dopis. Nevynechá jediný díl pořadu. Vzhledem k tomu, že nevlastní internet, ani já (pouze v práci), tak se tímto na Vás obracíme.
S pozdravem Josef Šťastný Turnov.