U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 21. říjen 2024 | Svátek má Brigita

Uzavírky a změny v dopravě (Rakovnicko)

| KRUPÁ - LIŠANY - RAKOVNÍK - přejezd opraven, silnice je již otevřena.

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka

Kultura

Nezabudice/ Eliška Balzerová položila květiny na základní kámen kapličky.

Datum 01. 07. 2024 Autor Rakovnicko

U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka
     "Dovolí-li ti to poměry, nech vystavět na seči nad modříny malou kapličku v podobě podkovy. Děkuji ti ještě mnoho za několik krásných let života, které jsme v našem krásném Skřivánčím údolí prožili. Neplač, mně již je lépe.“

Toto poslední přání Jaroslava Fraňka se konečně stává skutečností. Věty z dopisu, jenž byl adresován jeho ženě Antonii z německého vězení, se staly inspirací pro Zdeňka a Theodora Šámalovi, a tak i díky nim se za pár měsíců (říjen 2024), se kaplička stane realitou.  Autorem návrhu kapličky je malíř  a lektor Rabasovy galerie Dalibor Blažek. Její realizace bude uskutečněna ve spolupráci s obcí Nezabudice, Muzeem T. G.M. Rakovník a Muzejním spolkem královského města Rakovníka.
 
     Jaroslav Franěk, rodák z Nezabudic a legionář, jenž prošel zákopy první světové války, si postavil v roce 1934 nedaleko Berounky u Tyterského potoka zájezdní restauraci, kterou pojmenoval "U Rozvědčíka". Po německé okupaci bylo pro tohoto statečného muže naprostou samozřejmostí, že vstoupil do protinacistického odboje. Gestapem byl zatčen v lednu 1941. 1. července 1943 byl popraven v berlínské věznici Plötzensee.
 
     Pro kapličku, jež bude rovněž připomínkou jeho hrdinství, bylo vybráno místo u cesty vedoucí od hostince do vršku, směrem k Nezabudicím. "Rádi bychom poděkovali veřejnosti za velký zájem, který u ní, náš záměr na stavbu kapličky vyvolal. To mě mile překvapilo a dojalo," zdůraznila archeoložka rakovnického muzea Kateřina Blažková. Peněz na stavbu kapličky se vybralo mezi lidmi dokonce více, nežli se původně čekalo. "Díky sbírce se sešlo tolik prostředků, že budeme moci udělat zinkovou stříšku, smaltovanou tabulku, QR kód s načtenými dalšími informacemi," upozornila Blažková.
 
     Nesmrtelnost Rozvědčíka, manželů Fraňkových a Křivoklátska zajistil spisovatel Ota Pavel v knihách plných lidskosti a lásky  k přírodě. A rovněž režisér Karel Kachyňa, který podle jeho knih natočil filmy Zlatí úhoři a Smrt Krásných srnců. Role Antonie Fraňkové, ve filmu Zlatí úhoři, se kdysi ujala herečka Eliška Balzerová. I ona se tuto neděli  zúčastnila slavnostního "poklepání" na základní kámen zamýšlené kapličky. Kladívko nahradily, během slavnostního okamžiku, položené květiny.
 
     "Byli jsme z toho nadšeni, když se nám paní Balzerová ozvala. Máme ji totiž zapsánu jako tu nepřesněji ztvárněnou Antonii Fraňkovou," řekla Magdaléna Elznicová Mikesková ředitelka Muzea TGM Rakovník.
 
     "Narazila jsem v novinách na zprávu o této akci a dojala mě  poslední slova z dopisu pana Fraňka jeho ženě. Nyní, když to tedy okolnosti dovolily a vy kapličku tady vybudujete, tak jsem se sama telefonicky ozvala paní Kateřině, že bych zde mohla zastupovat paní Fraňkovou, protože jsem ji hrála. Ten film doporučuji mladší generaci, která ho třeba nezná. Odehrává se tady, ve vašem kraji. Myslím si, že podobné akce drží národ pohromadě. Je prima, že jsme tady a můžeme si povídat z oka do oka a udělat zároveň dobrou věc," uvedla mimo jiné Eliška Balzerová. Dodejme, že dobovou atmosféru podpořila přítomnost uniformovaných zástupců Klubu vojenské historie. 


Zdroj, foto: Jana Elznicová
(c) rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka

U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka U Rozvědčíka vznikne kaplička Jaroslava Fraňka