40. KLADENSKÉ DVORKY - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 29. březen 2024 | Svátek má Taťána

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

40. KLADENSKÉ DVORKY

Kultura

Kladno - Podprůhon / Organizátor akce, spolek Podprůhon pořádá letos již 40. ročník festivalu umění, hudby a setkání pod širým nebem pod názvem Kladenské dvorky.

Datum 24. 05. 2022 Autor Rakovnicko

40. KLADENSKÉ DVORKY
Kladenské dvorky vznikly na počátku 80. let minulého století. U jejich vzniku stála skupina výtvarníků s chutí a energií vystavovat. Inspirací k výstavě uměleckých děl pod širým nebem byla pražská přehlídka Dvorky  81, pro kterou se vžil název Malostranské dvorky. Již o rok později se konal nultý ročník kladenské výstavy, tehdy ještě pod názvem Setkání v zahradě, která se konala v zahradě výtvarníka, uměleckého kováře a významné postavy kladenského kulturního prostoru Viktora Stříbrného.
 
V červnu roku 1983 se pak v inspirativním prostředí kladenské čtvrti Podprůhon konal již první oficiální ročník Kladenských dvorků. K 25 výtvarníkům, tehdy vystavujícím na 3 dvorcích, se díky produkční pomoci Milana Petrisčáka a Klubka 55 přidala hudební i divadelní produkce a vznikla nevšední kulturní akce, která se postupem času stala fenoménem přesahujícím lokální rozměr.
 
Kladenské dvorky se rozrostly na desítky výstavních míst a stovky vystavujících, mezi nimiž se objevovali i renomovaní výtvarníci jako sestry Válovy, Vladimír Kokolia, Olbram Zoubek, Aleš Veselý, a další. Na Kladenských dvorcích vystavoval také sochař Kurt Gebauer, který byl u zrodu prapůvodních dvorků Malostranských.
 
Kladenské dvorky jsou stále především akcí založenou na nadšení výtvarníků bez ohledu na profesionalitu či zvučná jména. Majitelé dvorků každoročně umožňují jejich prezentaci a otevřou své dvorky i zahrady pro vstup široké veřejnosti. 

Na letošní ročník, který se uskuteční v sobotu a neděli 11. a 12. června 2022, vás srdečně zvou organizátoři akce.

PROGRAM NAJDETE ZDE

Diskuze k článku 40. KLADENSKÉ DVORKY

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.