Umělecké dílo Karel Rejzek - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 20. duben 2024 | Svátek má Marcela

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Umělecké dílo Karel Rejzek

Kultura

Karel Rejzek byl v pravém smyslu slova figurkou. Když 14. února 1995 zůstal na staveništi čerpací stanice na Pražské pod koly nákladní Tatry, bylo mu 82 let.

Datum 29. 03. 2019 Autor Rakovnicko

Umělecké dílo Karel Rejzek
Karel Rejzek byl v pravém smyslu slova figurkou. Když 14. února 1995 zůstal na staveništi čerpací stanice na Pražské pod koly nákladní Tatry, bylo mu 82 let. Kdoví, co jej pudilo k tomu vyhledávat v přírodě kamenné solitéry a na vlastní náklady je usazovat do města, lidem na oči. Najdete je všude. Na sídlištích, před budovami podniků, v parcích. Sám se k svému počínání vyjadřoval tak, že kameny objevuje a zachraňuje.

V současné době existuje jeho socha, kterou vytvořil mladý sochař Tomáš Cafourek. Bohužel je vytvořená pouze ve hlíně, původní objednavatel zkrachoval a každým dnem je těžší sochu zachovat v takovém stavu, aby mohla být odlita do trvanlivějšího materiálu. Městu bylo líto ji nechat zaniknout, proto se rada města rozhodla sochu Karla Rejzka odkoupit za 87 000,- Kč. Umístění sochy bude projednáno s kulturní komisí.

Vymodelovanou sochu v tzv. surovém stavu, je následně nutné odlít do nějaké trvanlivé hmoty (kameninová sádra, beton, fosfátový licí kámen, bronz apod.) Socha Karla Rejzka bude odlita metodou dusaného suchého betonu, vyztuženého sklolaminátovou tkaninou a nerezovou nosnou konstrukcí. Velikostí přesně odpovídá rozměrům lidské postavy, kdy se přesné proporce a rozměry přenáší z figuranta na plastiku a proto hovoříme o figurální plastice v životní velikosti (cca. 165 cm.)

Tomáš Cafourek (*7. 7. 1986) je šanovským rodákem. Tam vychodil základní školu, maturoval na Masarykově obchodní akademii v Rakovníku a poté se stal bakalářem na Západočeské univerzitě v Chebu. Později absolvoval kurz akademického sochaře Pavla Karouse. Tomáš Cafourek říká: „Sochu Karla Rejzka jsem modeloval v rámci svého studia na pražské VOŠ Scholastika v ateliéru socha, pod vedením akademického sochaře Pavla Karouse.

Přišlo mi velice zajímavé vytvořit sochu nějakého „běžného člověka.“ Člověka, který nebyl politicky, vojensky, či sportovně angažován a společnosti přispíval po svém – hledal žulové balvany a na vlastní náklady je převážel do veřejného prostoru, aby ho obohatil o přírodní prvek.

Proces samotné modelace trval cca. od října do konce února a v současnosti je socha vymodelovaná v surovém stavu v ateliéru Pražské Mikrony. Odlita by měla být do vyztuženého betonu. Myslím si, že postava Karla Rejzka byla s veřejným životem Rakovnických obyvatel natolik spjata, že svoje místo by si ve městě či přilehlých parcích rozhodně zasloužila.“


Zdroj: Jiří Cafourek, tiskový mluvčí rakovnické radnice

Diskuze k článku Umělecké dílo Karel Rejzek

Přidat komentář

Vaše jméno: Váš email:

Text komentáře:

Kolik je na jedné ruce prstů? Kontrolná otázka

Žádné komentáře Zatím nebyly vloženy žádné komentáře.