Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě - Rakovnicko.cz

Rakovnicko.cz - regionální portál | Informace, Zprávy, Akce, Katalog firem, Inzeráty, Fotogalerie

Dnes je 20. duben 2024 | Svátek má Marcela

Zpravodajský servis

Zpravodajství

iSEZNAM Rakovnicka

Pamětihodnosti

Paměť regionu

Odkazy

Archiv zpráv

Nejčtenější články
Další články z rubriky

Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě

Kultura

Křivoklát / Autor René Černý pokřtí v královském sále hradu Křivoklát knihu Bratři ve válce.

Datum 07. 09. 2011 Autor Rakovnicko

Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě
Ve čtvrtek 8. září 2011 v 17. hodin se uskuteční slavnostní křest knihy pod názvem Bratři ve válce. Křest proběhne v prostorách královského sálu na hradě Křivoklátě. Autorem této zajímavé brožované knihy, která vypovídá o válečném odboji a hrdinných parašutistech na území protektorátu Čechy a Morava - konkrétně na Křivoklátsku, je René Černý. Kniha, kterou vydalo nakladatelství Gelton, má celkem 208 stran. 

Bratři ve válce
Trojice bratrů Mikšových z Janova u Rakovníka vstoupila v květnu 1942 do válečných událostí v protektorátu poté, co nejstarší z nich přistál jako parašutista ve své vlasti. Arnošt Mikš byl členem paraskupiny ZINC vyslané na území Protektorátu Čech a Moravy vedením zahraničního odboje z Velké Británie. Bratři Mikšové nalezli ochotné spolupracovníky v řadách četníků i prostých občanů. Někteří z nich zaplatili za svoji pomoc cenu nejvyšší. Paradoxem osudu bylo, že příslušníci téhož četnického sboru, z jehož řad se Arnoštu Mikšovi dostalo pomoci, byli okolnostmi doby donuceni se zbraní v ruce zasáhnout právě proti němu - proti člověku, který přišel bojovat za svobodu jejich společného národa. 

Autor tuto tragédii hodnotí nejen z historického hlediska, ale představuje i některé aktéry dramatu v širších souvislostech. Rovněž celý střet parašutisty s křivoklátskými četníky hodnotí i z policejního hlediska.


Odkazy:


Zdroj, foto: Rakovnicko.cz

Fotogalerie k článku Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě

Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě Křest knihy Bratři ve válce proběhne ve čtvrtek na Křivoklátě